Födelsedag vid Lago Maggiore / Lago d´Orta

Lago Maggiore

Lago Maggiore blev det när jag och min syster ville överaska våra föräldrar med en resa till deras sextioårsdag. Alternativen var rätt många när det kommer till vackra platser med god mat. Men vi bestämmer oss till sist för Maggioresjön med en tripp till Ortasjön. Det är lite mer deras stil, vackert, lugnt och sådär vykortfint.

Vi börjar vår resa med att ha en fast punkt i Stresa. Som ligger på den västra sidan av sjön och är nog vad man kan kalla sjöns metropol. God mat och helt underbara villor i förtjusande blomsterprakt. Staden påminner lite om Bellagio på Comosjön och Sirmione vid Gardasjön för de som har varit där.

Lago Maggiore kallas även Lago Verbano och är en långsträckt bergssjö med en yta på 213 km2. Sjön befinner sig både i Italien och Schweiz, varav en femtedel i Schweiz, med ett största djup på 372 m. Runt sjön växer citron, oliver, och i de otaliga trädgårdarna efter vägen blommar kamelior, azaleor, rhododendron och magnolior. I sjön simmar sötvattensfiskar som sik, abborre, gädda, sötvattenstorsk och ål.

Sport och utevistelser

Sport och utevistelser på Lago Maggiore

Sport och utevistelser är som gjorda för denna plats, där bergsutflykter och vandringsmöjligheterna är oändliga för trekkingälskare. Det finns många olika svårighetsgrader för de som vill ha eller behöver de mer enkla utflykterna till de mer svåra och utmanade lederna. Vattensporter såsom kanot, segling, simning, vattenskidor, forsränning och canyoning är alla sporter som du kan prova på, de erbjuds för alla kunskapsnivåer. Låt oss inte glömma paragliding för de mest orädda eller fiske för ett mer lugnare tempo.

Brasato al Barolo

Brasato al Barolo

Efter att ha gjort oss hemmastadda på våra hotellrum och efter en lång resa gör sig hungern påmind. Ett måste, är att prova någon av specialiteterna som bjuds här i Piemonte. Det är regionen som vi befinner oss i, Italien är ju känt för sin goda mat och varje region har sin specialitet och denna kväll blev det ”Brasato al Barolo”.

Det är en klassisk grytstek där köttet får marinera/koka i Barolo vin, kanske måste man inte ta just ett Barolo vin från 250 :- klassen, istället kan man använda Vina Maipo eller Coppertino när man ska tillreda denna utsökta rätt. Den förstnämnda är lite kraftigare och passar bra till nöt. Om du väljer ett annat vin, så tänk på att ta en tegelröd druva, så att du inte får en lila sås. Men till rätten dricker du definitivt en Barolo.

Båtutflykt

Dag 2 och 3 gjorde vi utflykter till de tre öarna som finns i sjön; Isola Madre, Isola Bella och Isola Pescatore. Det finns enstaka turer till varje ö, men jag rekommenderar att köpa biljetten till alla tre öarna, det är det värt.

Lago Maggiore båtutflykt

Vi tog båten som avgår från Stresa och beger oss först till Isola Madre. De här öar tillhörde tidigare till den adliga familjen Borromei som regerade över norra Italien från 1500-talet. Ätt Borromei kom ursprungligen från Florens och deras avtryck kan man hitta lite varstans i form av palats och trädgårdar i regioner som bland annat Piemonte och Lombardia.

Palatset på Isola Madre, som visar upp bl a historiska möbler, tapeter, konst är absolut vackert och värt att se. Men det är det den botaniska trädgården som har en spännande samling av sällsynta och exotiska växter som ger ön en tropisk charm. Parken är mest känd för sina blommande azaleor, rhododendron och kamelior, flankerade av en mångfald trädslag som cypresser och cederträd. Ni kan även träffa på papegojor, påfåglar och fasaner under er promenad i parken. Vi hade turen att promenera rakt in i en vit påfågel som på beställning bredde ut sin ståtliga stjärt.

Isola Bella

Om ni orkar och vill, så ta er gärna till ytterligare en ö, kanske Isola Pescatore som är just det namnet säger, fiskarens ö. Detta är den minsta av de tre öarna och här kan man besöka de gamla fiskebodarna och kanske ta sig en bit mat eller glass. Rekommenderar dessa två utflykter tillsammans då Isola Bella kräver en full dag. Som bjuder på ett otroligt vackert palats med många olika höjdpunkter, tillsammans med en lite mindre men fortfarande enastående vacker trädgård.

Vindistriktet Gattinara

Vi njuter av gott vin och salumi

Då vi är en familj som uppskattar vin, så självklart är ju ett besök på en vingård i Gattinara inbokat på vår ”to do list”.

Gattinara ligger cirka 50 km från Stresa och det tar ungefär en timme dit, lite snirkliga vägar och lite mer trafik än vad vi är vana vid, så räkna alltid med lite längre restid. På resans väg kan man stanna till lite tidigare om man vill. Det finns många vingårdar att välja emellan. T.ex. Cantina Fontechiara ligger på vägen och har fått mycket bra kritik för sina vinprovningar.

Ortasjön

Restaurang Leone D´Oro

Dag 5 var det dags för födelsedagskalas som jag visste skulle bli en omtyckt utflykt, då jag redan tidigare varit här. Det bar av till Lago d ́Orta, som är en lite sjö gömd uppe i bergen cirka 25 km från Stresa. Denna sjö är bland annat är Europas renaste och ute på en udde på sjöns östra sida ligger huvudorten Orta San Giulio. Efter att ha strosat runt i staden så gick vi till Ristorante Leone D ́Oro, där vi hade bokat bord. Vi satt på deras fantastiska terrass som sträcker sig ut över vattnet och åt fantastisk god mat med utmärkt service och utsikt.

Lago d´Orta

Att vistas i Orta San Giulio är som att befinna sig i en annan tid – känslan av all eventuell stress ändras snabbt till en känsla av lugn och glädje. Ni behöver inte bekymra er om ljud och stök från bilar eftersom alla måste parkera sin bil utanför den historiska stadsgränsen. Det är därför rent underbart för själen att sätta sig på ett av de många caféerna omgiven av de pittoreska husen och stirra sig blind på det klara sjövattnet. I sjön ligger den lilla ön Isola San Giulio, där endast två fastboende familjer huserar. Om ni får lust till att besöka ön, kan man ta båten dit från Piazza Motta på ett ögonblick.

Shopping

Serravalle Designer Outlet

För de som tycker om shopping, så kan en dagstur till Serravalle Designer Outlet i Serravalle cirka 170 km från Stresa söderut, vara något! Där finns 240 designeraffärer, bland annat Burberry, Fendi, Gucci, Dolce Gabbana och Nike. Här kan man helt klart spendera en heldag och ett helt kreditkort. Det finns “hållplatser” i form av barer och restauranger där trötta äkta män kan vila medan damerna fortsätter sin fantastiska shopping.

Det blev en fantastiskt uppskattad födelsedag som våra föräldrar fortfarande pratar om! Hoppas att ni har fått lite inspiration och därmed önska er en trevlig framtida resa.

Ciao

Marie-louise

Kommentera

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: