Min man kommer från Sicilien, närmare bestämt staden Gela!

Mitt första besök på Sicilien sker under julhelgen och vi landar med flyget i Trapani. Sen tar vi oss via kusten med bil till staden Gela, som blir vår slutdestination. Rutten är inte speciellt trafikerad av turister och ännu mindre nu när det snart är nyårsafton. Sicilien har sedan faraonernas tid varit en viktig del i världshistorien. Det finns många historiska händelser i stort sett varje hörn av ön!

När vi flyger in för landning är det strålande väder och solens strålar glittrar på havet. Piloten gör en lång vid sväng innan landning och vi får en bra glimt av saltdammarna som präglar kusten. Det känns nästan overkligt, raka och perfekta linjerna av salt som formar perfekta dammar. Människorna som går runt med sina ”krattor” får mig att tänka ”att detta är ett riktigt hantverk”. Vi har många vänner som är från Trapani och naturligtvis så finns det miljoner saker som vi inte får missa. Men just den här gången så stannar vi inte till länge utan det blir bara en liten tur i centrum.

Trapani

Trapani

Trapani har som resten av Sicilien haft sina krig och efter det att romarna tog över makten förlorade staden sin prakt och sin centralitet i sjöfarten, som fram tills dess hade varit rik och självständig. När man går och strosar runt i den ”gamla” delen kan man se spår av grekerna, romarna och arabernas framfart.  Det är inte ovanligt att se gator med arabiska namn lite här och där. 

Vi fortsätter längs kustvägen och efter några timmar i bilen är vi rejält hungriga. Restaurangen vi besöker ligger vid stranden av Marsala och serverar egen fångad fisk. Vilket inte är jättevanligt, men det händer och då är det bäst att passa på. Många fiskrestauranger har en förtroendevald fiskare som dom handlar från. Inte långt i från Gela ligger Scoglitti där fiskbåtarna kommer in tidigt på morgonen för att sälja sin nyfångade fisk och det fantastiska är att jag kan gå dit och köpa, det kallar jag närproducerat.

Marsala vin

Marsala är känt för sitt portvin, ett spetsat vin gjort på grillo-druvan, som odlas på saltstänkta ängar nere vid havet och lagras i vinkällare med salthaltig sand som golv. Vinet används ofta i matlagning men går även utmärkt bra att kombinera tillsammans med hårdostar med en lite högre sälta. Marsala är en vacker stad med många kulturhistoriska monument som till exempel de imponerande barockkyrkorna.

La Scala dei Turchi!

Scala dei Turchi

På vår väg passerar vi La scala dei turchi! Att tillbringa en hel dag på La Scala dei Turchi är verkligen en fantastisk upplevelse. Det är cirka 200 trappsteg som tar dig ner för att nå huvudstranden. Efter en promenenad längsmed stranden öppnar det upp sig en otrolig klippa, en hel bergsavsats kanske är en bättre förklaring. Scala dei Turchi är en mjuk, vågig och oregelbunden bergsform med runda kanter. Som består av marl, kalksten och lera, med en ren vit färg. Namnet kanske förbryllar men det kommer från att de turkiska piraterna försökte att ta sig iland och hittade faktiskt skydd i detta område där vinden var mildare och kunde tryggt och säkert gå iland för att röva.

Agrigento

På vår väg till hemstaden Gela så stannar vi till vid vår sista anhalt; Agrigento. När du kommer med bilen så ser man först stadens ”skyline” som är lite trist och grå så här en december eftermiddag. Staden grundades av greker från Gela som Agrigentum i början på ca 581 f. Kr, och var en stad av betydelse och det finns många historiska monument som spår på en magnifik era. Jag tänker då på ”Valle dei Templi”, Templens dal, en av de vackraste och en mycket värdefull plats för Unescos Världsarv. Vi gick runt en lång stund i total tystnad och tittade på dessa vackra och historiska monument. 

Men nu är det inte långt kvar tills vi är ”hemma” och det märks också klart och tydligt på Massimo som inte kan sluta berätta om sin barndom. Det blir berättelser om vart dom hade campat med skolan och om dagsutflykter med ”gänget” på sina mopeder. Jag bara njuter, nickar och lyssnar, tiden kunde lika gärna ha fått stå stilla allt var perfekt just där och då. Vägen som går mellan Agrigento och Gela är tyvärr en av de mest olycksdrabbade på hela Sicilien och vi kan höra  nyheterna på radio som berättar om en dödsolycka just dagen innan…Massimo släpper på gasen lite omedvetet. Det blir tyst i bilen, men lyckan över att vara på väg hem tar överhand och han fortsätter sin berättelse, livet fortsätter…

Gela

Hem ljuva hem! Vi är framme i Gela, det är mörkt nu och jag kan inte se någonting, Massimo tar med mig till stranden för att känna på vattnet. Nu så här i efterhand vet jag att detta är en av de längsta och finaste stränder jag har besökt, långgrund med finkornig sand. Stranden är cirka 2km lång men fortsätter efter en liten klippa, som du kan gå runt när det är ebb, så i stort sett kan du gå en strandpromenad som är cirka 10 kilometer lång. Bra start på dagen om man är morgonpigg!

Nu finns det mycket att berätta om Gela, som till exempel är en av Siciliens äldsta städer eller som att amerikanerna strandade just på denna strand den 10-12 juli 1943. Vilket hjälpte Italien till befrielse från tyskarna under andra världskriget. Årligen görs en reproduktion till minne av de som föll under kriget just på samma plats.

Gela ligger precis på stranden och nu under senare år har man investerat i en lång och fin ”lungomare” det vill säga en strandpromenad. Under sommarmånaderna ända in på småtimmarna är det fullt med folk som promenerar mellan gatustånden där de säljer lite av varje. Det är underbart att bara gå och strosa och titta på folk medan man äter en äkta italiensk glass. De ända turisterna man hör, är, liksom jag fruar till män som har åkt ut i världen för arbete och då också hittat sin själsfrände. Det är inte ovanligt med områden i tyska städer med bara italienare, då främst från södra Italien. Men det händer att en och annan nordbo har flyttat för att söka lyckan under 80- och 90talet.

Bilkörning ett spännande moment..

Jag personligen tror att jag är en bra och van bilförare! Med mångårig erfarenhet av att köra i den vilda italienska trafiken. Men jag tvärvägrar att köra i Gela och det skulle jag också rekommendera till er. Parkera utanför och ring en taxi om ni ska ta er in i staden. Laglös är bara förnamnet på hur jag skulle beskriva trafiken i Gela. Även Massimo är på spänn när vi kör med millimeters avstånd mellan bilarna på de kringliga och guppiga vägarna fram till Gelas arkeologiska museum. Museumet har en öppen del med utgrävningar och en del med cirka 4200 historiska föremål från förhistorien till medeltiden, väl värt ett besök!

Förutom den historia som Sicilien besitter så är det ändå människorna som gör denna ö till en fantastik plats. Personerna här är extremt vänliga och öppna, det finns alltid värme och glädje i deras ögon och inget är omöjligt Som på många andra ställen där det är väldigt varmt under dagen tar man det lugnt och det finns ingen direkt stress över någonting. Sen kan dom bli lite hetsiga när de diskuterar sins emellan, men det är lite för spelet tror jag. Dom brusar upp ganska så lätt men lika fort försvinner det också. Litegrann som min man, ett hetsigt humör med ett hjärta av guld!

Siciliens sötsaker..

Cannoli

När jag och min familj kommer till Sicilien så hinner vi knappast långt innan vi alla skriker CANNOLI!! Det är ju, tillsammans med Cassata, Siciliens paradnummer när det kommer till sötsaker. Fantastiska bakverk gjorda med färsk ricottaost, till det dricker vi Zibbibo.

Zibibbo

På Pantelleria gör man ett av Italiens finaste dessertviner. Passito di pantelleria även kallat zibbibo, det är ett dessertvin vars färg varierar från gyllengul till mörk bärnsten.

Druvorna växer på vinrankor beskurna som små buskar, en beskärningsmetod som kallas alberello på italienska. Pantellerias alberello-rankor blev invalda på Unescos Världsarvslista i november 2014. Vingårdarna ligger på branta terrasser byggda av vulkaniska stenar.

Pantellerias Alberello-rankor

Det har blivit många återbesök under årens gång, men den första är alltid lite speciell. Sicilien är en fantastisk ö, med fantastiska människor. Har ni möjlighet och lust kan jag varmt rekommendera detta resmål!

Marie-louise

Kommentera

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: