Villa Litta Lainate

Milano, en metropol med många attraktioner och sevärdheter! Listan på allt man bör se kan göras lång och ofta har man bara några dagar på sig att utforska denna fantastiska stad.

Statist i Villa Littas trädgård

Men har man möjligheten att förflytta sig cirka 20 km norr om Milano till Lainate, så kan man besöka ett av Borromeos fantastiska villor. Villa Visconti Borromeo Arese Litta, känd som Villa Litta di Lainate. En historisk villa med anor från 1500-talet, särskilt känd för sitt nymfeum.

En “cool byggnad”..

besök ön Isla de Madre
Villa Litta

Det var Greve Pirro I Visconti Borromeo – omkring 1585 – som kom på den briljanta iden att skapa en unik plats där avsikten var att överraska och roa sina gäster, som snabbt blev kallad ”läckerheternas villa”, en idealisk miljö för fester och mottagningar, ett ställe att vara värd för författare och suveräner som passerade genom Milano på den tiden.

På den tiden använde sig både män och kvinnor av peruker och massor med puder, då det ansågs ofint att ta sig på de mer intima delarna av kroppen. Vatten var mindre använt medan parfymerna gick varma och man kan ju bara tänka sig att lukten inte var den bästa. Så när Greve Pirro var färdig med sin herrgård och den adliga massan hade fått prova på denna ingenjörskonst av vattenspel från både golv och väggar, så blev detta även en möjlighet att bli ren utan att göra något opassande.

Villan består av rum och salar dekorerade med utsökt mosaik och fantastiskt konstgjorda grottor. Där skulpturer från grevens otroliga museisamling står på vakt.Villan anses vara ett av norra Italiens viktigaste exempel på dekorationer och sofistikerade vattensystem som drivs av en brunnmekanik. Vilket skulle göra dagens ingenjörer stumma, dessa vattenspel tas fortfarande i drift under sommaren..

Guidade turer i barockstil..

Trädgård

Villan visas via guidade turer, där guiderna klär upp sig i 1600-tals kläder och helt plötsligt har man förflyttat sig till en svunnen tid.

Villan sågs på den tiden som något ”obördigt” men ändå åtråvärt, alla ville komma till denna lustfyllda villa. För kvinnorna blev det ett sätt att kunna tvätta bort, vad jag tror, var en hemsk klåda av smuts av urin. Kvinnor stod upp och kissade, vilket medförde att det kom kiss på benen, jag ska inte gå in så mycket på det. Men jag tror att alla kan tänka sig hur hemsk lukten och klådan måste ha varit.

På entréplan finner man stora salar och rum i barock stil. Dekorerade med utsökt mosaik och fantastiska målningar som dekorationer på väggarna. Men det är källaren och vägen ut till den fantastiska trädgården med sina vattenspel som är mest intressant.

Grottorna ger ett verkligt intryck..

villa Litta vattenspel

Grottorna är så fantastiskt gjorda att man gärna tror att detta är en utgrävning i berget under villan. Stora skulpturer i marmor står som på vakt i varje hörn när det lugna vattendraget stilla rinner genom salarna. Det är härifrån som man tar sig till vattenspelen som är utången till en fantastisk trädgård i typisk barockstil. 

En helt fantastisk ingenjörskonst gör att när du trampar på en stenplatta eller trappsteg sprutar det vatten på en helt annan plats. Vattnet kommer mestadels från golvet men även från sidorna, till och med en koppling från en bänk av sten. Lätt att glömma, att detta skapas under slutet av 1500-talet. Jag blev helt fascinerad av denna plats och har jag möjligheten så kommer jag att göra ett nytt besök!

Väl värt ett besök!

Marie-louise

Kommentera

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: